• Se descarcă ultima versiune de f situaţie centralizatoare 230 PDF - Soft A de pe site-ul:
• Se deschide pe calculator cu Adobe Reader versiune actualizată şi se alege entitate nonprofit
ATENTIE!!!
NU SE COMPLETEAZA CU DIACRITICE (Ă Î Ş Ţ)
• Se completează datele asociaţiei astfel:
ASOCIATIA DE PROFESIE OM
38121816
RO__ BTRL RONC RT04 3145 88__ (CONTUL DVS)
Se completează numărul CENTRALIZATORULUI şi data completării.
Numărul pe care il veti aloca CENTRALIZATORULUI va avea urmatoarea forma -
nr adeziune (3 caractere ex 001) - nr ordine propriu (001 002 etc) - ex nr primului borderou pentru membrul cu nr 121 – 121001
La domiciliul fiscal se va completa adresa asociatiei:
BAICOI, STR INDEPENDENTEI, NR 5, PRAHOVA
La secţiunea III adăugaţi datele dumneavoastră la împuternicit.
Apoi salvati centralizatorul ca model şi deschideţi o copie pentru a începe completarea primului lot de formulare (contribuabili)
Se vor introduce datele fiecărui contribuabil de pe formulare prin completarea celor doua randuri.
Acolo unde este cazul se va bifa căsuţa 2 ani.
La fiecare se va introduce procentul din impozit (3,5) şi se bifează acordul pentru comunicarea datelor.
ATENTIE!!!
Nu completati nimic la suma!
Apoi se dă click pe Adaugă Persoana pentru a adauga un alt beneficiar.
Dacă totul este corect completat, veţi primi mesajul
formularul este valid
şi la suma de control va apărea nr total de formulare centralizate
Acum formularul este pregătit pentru depunere.
Il salvati pe pc si il trimiteti catre asociaţie în vederea semnării electronice.
Scanaţi / pozaţi formularele şi le arhivaţi pentru a le trimite către asociaţie împreună cu centralizatorul
Arhiva se poate crea cu Winrar, Winzip sau alte aplicatii
După ce a fost semnat electronic formularul şi încărcat de contabilul asociaţiei pe site-ul e-guvernare cu semnatura electronică se primeste un nr de index de încărcare
După încărcare se intră pe link-ul verificare stare https://www.anaf.ro/StareD112/ şi se descarcă recipisa introducând indexul si CIF al asociaţiei 38121816
Se descarcă recipisa, se salvează şi se trimite către beneficiar alături de situaţia centralizatoare 230 semnata electronic
Se verifică recipisa să nu existe erori de validare.
Dacă sunt erori se corectează şi se reia procedura de încărcare.
Militarii / poliţiştii vor depune personal formularul la contabilitratea unităţii.
Despre DECONT, Modalitati de completare a decontului, si riscurile completarii eronate a deconturilor
CE TREBUIE SA CUPRINDA UN DECONT ?
- Tot ce se poate achizitiona pt persoana incadrata intr-un grad de handicap, aici ma raportez mai mult la copii nostrii speciali.
- Alimente ( aici e o gama foarte larga de produse ),
- Produse de ingrijire personala,
- Produse de curatenie (detergent, balsam de rufe, etc)
- Imbracaminte / incaltaminte ( atentie, spre exemplu la un copil de 10 ani nu decontati incaltaminte unde scrie marimea 40 la fel si la imbracaminte, sunt bonuri unde apare si marimea),
- Combustibil,
- Rechizite / produse de papetarie,
- Jucarii, materiale educationale,
- Terapii,
- Analize medicale / servicii de tratament,
- Activitati diverse ( ex: taxa acces loc de joaca )
- Scoala on line – un laptop sau tableta, o imprimanta,
- Modernizare camera copilului – pat, saltea, perne, lenjerii pat, birou.
CARE SUNT DOCUMENTELE VALIDE PENTRU DECONT DIN PUNCT DE VEDERE FISCAL?
- Toate achizitiile pentru decont se fac pe baza de BON FISCAL sau FACTURA
- Sunt mai multe modalitati de plata, si anume:
• Numerar – pe bonul fiscal scrie achitat NUMERAR
• Cu card – pe bonul fiscal scrie CARD - in cazul acesta e nevoie de bonuletul pe care vi-l elibereaza orice companie unde faceti plata cu cardul, dar sunt si exceptii cum este Kaufland Romania, Carrefour, unde scrie pe bon plata cu card, exemplar pt client.
• Ramburs la curier – chitanta pe care o elibereaza orice curier care va aduce coletul – trebuie atasata ( trebuie sa o solicitati ca nu toti curierii va dau si chitanta).
• Plata on-line – aici la factura se ataseaza si ordinul de plata sau tranzactia respectiva SAU atasati extrasul din ziua in care se deconteaza si va apare pe extras.
- Pentru a fi valide aceste documente la decont TREBUIE sa aveti “DOVADA PLATII” , nu este de ajuns sa fie atasate doar facturile sau bonurile fiscale fara adovada platii cu cardul sau alta modalitate decat cash.
PLATA CU TICHETE DE MASA :
Aici incep cu exemplele:
1 Luam cazul unei familii formata din trei membri, mama in crestere de copil sau insotitor sau doar indemnizatie si tata salariat care beneficiaza de tichete de masa. Tichetele de masa sunt raportate la ANAF lunar de societate care acorda aceste beneficii salariatilor. Aici nu este nici o problema daca apar bonuri fiscale unde scrie ca sunt achitate cu tichete de masa.
2 In cazul in care tata nu beneficieaza de tichete si apar bonuri fiscale achitate cu tichete de masa si dumneavoastra le decontati prin decont, contabilitatea nu are de unde sa stie cine si de cate tichete de masa beneficieaza familia respectiva si treceti de validare DAR nu se stie daca treceti de controlul anaf.
• Aici ne bazam pe corectitudinea celor care completeaza deconturile:
ANAF-ul – la un control de fond va asigur din experienta ca verifica fiecare virgula.
Trebuie sa retinem cel mai important aspect ANAF-ul abia asteapta sa gaseasca nereguli ca sa isi ia banii inapoi. Banii vin de la ANAF. Banii sunt ai oamenilor doar in clipa in care sunt corecti si au deconturile corect intocmite. In prima faza face instiintare catre asociatie ca persoanele respective sa restituie banii si daca in termenul stabilit nu se restituie banii fac solicitare catre persoanele respective apoi li se pune popripe pe conturile personale daca persoanele respective tot nu restituie banii. Atentie nu conteaza daca mai sunteti sau nu in asociatie la control, Anaf -ul va gaseste oriunde dupa CNP.
MODALITATE DE COMPLETARE A DECONTULUI :
• Toate documentele vor fi sortate in ordinea cronologica a datei.
• Cei care fac deconturi pentru sume mici, toate documentele vor fi cuprinse intr- un singur decont ( exemplu aveti 10 bonuri fiscale: de combustibil, alimente, si terapii) nu faceti 3 deconturi pe categorii de produse sau servicii. Unul singur dar in ordine cronologica a datei.
• Nu le mai capsati sau lipi de foi individual.
• Nu le perforati astfel incat sa nu se mai vada data, numarul de bon, sau cu ce sunt achitate produsele ( aceste documente nu sunt valide)
• Pur si simplu intr-o folie protectoare sau un plic sa nu se piarda pana ajung la mine.
• Bonurile fiscale care contin si altfel de produse (ex. Hrana de caini/pisici, absorbante, alcool, tigari, cafea, vopsea de par, de sprancene, prezervative, etc) suma aferenta se incercuieste si se scade din totalul bonului fiscal. In decont se trece valoarea corecta nu totalul bonului initial.
Daca asezati bonurile in ordinea cronologica a datei, ve-ti observa singuri ca aveti intr-o zi 5 bonuri de Kaufland cu 5 kg de ardei, 3 paste de dinti si detergent de 10kg si a doua zi aveti tot 5 bonuri de Penny Market cu aceleasi produse.
Ganditi-va daca a-ti fi control anaf, cum vi s-ar parea? Nu v-ati intreba ce face persoana respective cu 6 paste de dinti in 2 zile? Cu 20 kg de detergent? Si peste inca 6 zile iar aceleasi repere pe bonuri?
Trebuie sa tineti cont de faptul ca in fiecare seara bancile raporteaza la anaf soldurile conturilor personale ( nu stiu daca si tranzactiile ) dar soldurile le raporteaza ca este ordonanta data de multi ani.
Va poate face bugetul pe familie. Venituri de 5000 lei si cheltuieli de 7000 lei. Cum ar fi?
De aceea va rog sa va faceti deconturile corect. Nu trebuie sa fii contabil sau savant. Trebuie sa te gandesti si mai departe nu numai la a deconta ca sa iei banii din contul asociatiei. Trebuie sa te gandesti si ce s-ar intampla la un control. Apoi de unde dai banii innapoi?
Nu trebuie doar sa strangeti bonuri sa fie … sa va putem face platile, trebuie sa fie si valide si plauzibile la un control.
Aida - Crina Veleat - contabil
Model decont PDF pentru : Terapie / Carburant / Farma / Alimente, imbracaminte, incaltaminte, jucarii, rechizite, carti